Westfries Museum brengt Hoornse geschiedenis tot leven

Multimediashow en podwalk ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ geopend

Hoorn is een bijzondere attractie rijker. In de Statenpoort aan de Nieuwstraat (de tijdelijke museumlocatie van het Westfries Museum) is vanaf vandaag, 1 juni 2023, de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ te beleven. Hét startpunt voor je ontdekking van de stad. Na dit inkijkje in de roemruchte geschiedenis van havenstad Hoorn, kun je zelf de monumentale rijkdom van de stad ontdekken met bijbehorende podwalk of wandelgids. Want in Hoorn ligt de geschiedenis op straat.

Water. Hoorn is er altijd mee verbonden geweest, in goede en in slechte tijden. Eeuwenlang is er op gevist, gevaren en gevochten. Handel en scheepvaart maakten Hoorn in de 17e eeuw tot een wereldstad. Maar de voorspoed had een rauwe rand, want velen betaalden er een hoge prijs voor. Ook al zijn het lang vervlogen tijden, de verhalen over Hoorn en het water hebben niets aan kracht verloren. Het rijke verleden is de historische binnenstad nog altijd aan te zien: in Hoorn ligt de geschiedenis op straat. Interessant voor inwoners en bezoekers van de stad, maar hoe maak je kennis met de verhalen en krijg je weet van wat er ooit achter de monumentale gevels gebeurde?

Museum Dicht, Stad Open

De rijke geschiedenis van de stad - met als basis het water - is dan ook de rode draad in de nieuwe multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ van het Westfries Museum. Want ook al is het Westfries Museum lange tijd gesloten vanwege een ingrijpende restauratie en verbouwing, het museum blijft het verhaal vertellen van Hoorn en West-Friesland. Daarom is de Schepenenzaal van de Statenpoort - het voormalige stadhuis van Hoorn tegenover de Hema - door het museumteam omgetoverd tot klein theater. Daar kunnen bewoners en bezoekers van de stad vanaf 1 juni ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ beleven: hét inspirerende startpunt voor de ontdekking van de stad.

Met monumentale wandelroute

De indrukwekkende geschiedenis van Hoorn wordt door technologie op de muren van de Schepenenzaal tot leven gebracht: Studio Louter tekende voor de realisatie. Acteur Gijs Scholten van Aschat deed er nog een schepje bovenop door het verhaal op zijn eigen onnavolgbaar wijze in te spreken. Daarna kun je met de bijbehorende podwalk de monumentale rijkdom van de stad zelf verder ontdekken. In samenwerking met de organisaties en eigenaren van de monumenten werden twee routes samengesteld: een stadsroute van 1 uur en havenroute van 1,5 uur. Een meeslepende audiogids vertelt bij de iconische monumenten de verhalen van de mensen die er eens woonden, werkten en leefden, waarbij de verschillende kanten van de medaille worden belicht. Voor bezoekers zonder smartphone is een wandelgids beschikbaar. Zo stap je zelf in de veelbewogen geschiedenis van Hoorn.

Vanwege het beperkt aantal plaatsen per voorstelling wordt aangeraden vooraf te reserveren via www.ontdekhetverhaalvanhoorn.nl (https://ontdekhetverhaalvanhoorn.nl).

‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ werd mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, gemeente

Hoorn, provincie Noord-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds en het Hendrik Muller Fonds.

 

Bezoekadres ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’

Statenpoort

Nieuwstraat 23

1621 EA Hoorn

 

Openingstijden

Mei t/m oktober: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur

November t/m april: woensdag t/m zondag van 11.00 tot 15.00 uur

 

Prijzen (multimediashow inclusief podwalk of wandelgids)

Volwassenen:                           € 7,50

Jeugd tot 16 jaar:                     € 2,50

Museumkaart:                          gratis

VriendenLoterij VIP-KAART:      gratis

Groepskorting mogelijk

 

OntdekhetverhaalvanHoorn.nl

 

Nieuwsgierig naar de toekomst en geschiedenis van het Westfries Museum? En naar onze pop-up activiteiten? Geef je dan nu op voor de online nieuwsbrief via westfriesmuseum.nl/nieuwsbrief. En volg ons op westfriesmuseum.nl en sociale media.

DSC03493-Verbeterd-NR-2 DSC03493-Verbeterd-NR-2
Ontdek het verhaal van Hoorn staand met logos Ontdek het verhaal van Hoorn staand met logos