Wegens succes verlengd: ‘Rembrandt, de fotograaf’

Rembrandt-expositie tot en met 5 januari te zien in het Westfries Museum

Wegens succes verlengd! De grootste collectie Rembrandt-etsen ooit in Nederland getoond, is nu nog te zien tot en met 5 januari 2025 in het Westfries Museum in Hoorn. De meer dan 200 meesterlijke etsen uit de collectie van Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders worden zelfs aangevuld met drie nieuwe aanwinsten. Mulders legde namelijk de hand op onder andere een zeldzame ets die ‘De Faust’ wordt genoemd. Vanaf 1 november zijn deze meesterwerken toegevoegd aan de expositie. westfriesmuseum.nl/rembrandt/ (https://westfriesmuseum.nl/rembrandt)

Nu met nieuwe Rembrandt-etsen

De meer dan 200 originele Rembrandt-etsen op de expositie zijn allemaal afkomstig uit de collectie van Jaap Mulders. Deze kunstliefhebber kocht in 1997 zijn eerste Rembrandt-ets en is sindsdien helemaal gegrepen door Rembrandts ‘fenomenale kunstwerken op de vierkante centimeter’. Zijn verzameling telde al 225 originele Rembrandts: door Rembrandt zelf vervaardigde en afgedrukte etsen, plus een uiterst zeldzame koperen etsplaat, waarvan er wereldwijd nog maar 80 bewaard zijn gebleven. Dat is een portret van de Remonstrantse predikant Jan Uytenbogaert. Mulders wist echter recentelijk nog drie nieuwe Rembrandt-etsen aan zijn collectie toe te voegen. Naast de zeldzame ets uit 1652 - getiteld ‘Een geleerde in zijn studeerkamer’, maar beter bekend als ‘De Faust’ - zijn dat ook een portret van Jan Six (1647) en ‘Zelfportret met getrokken sabel’ (1634). Vanaf 1 november zijn ze toegevoegd aan de expositie en voor het eerst voor publiek te bewonderen in ons museum.

Rembrandt-selfie en etsatelier

Daarnaast is er voor jong en oud ook veel te doen in het Westfries Museum. Van de Rembrandt-selfie photobooth tot het kraken van de code op de Zolder van Rembrandt. Er is een Beestenbende-tour voor de allerkleinsten en in het etsatelier kan je zelf leren etsen. Op de bovenverdieping hangen door Rembrandt geïnspireerde bloemportretten en stillevens van fotograaf Dennis A-Tjak, en door de hele expositie heen zijn prachtige bronzen te bewonderen die beeldhouwster Anat Ratzabi maakte naar aanleiding van Rembrandts etsen. 

Unieke locatie

‘Rembrandt, de fotograaf’ is een unieke expositie op een unieke locatie. Het Westfries Museum staat namelijk volledig leeg, in afwachting van een ingrijpende restauratie, renovatie, uitbreiding en herinrichting. Nu die verbouwing langer op zich liet wachten dan gepland, greep het museum deze uitzonderlijke kans aan om volop ruimte te bieden aan de grootste kunstenaar en etser die Nederland ooit gekend heeft.

Rembrandt, de fotograaf

Westfries Museum, Roode Steen 1, Hoorn

Te zien t/m zondag 5 januari 2025

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Tickets á 12,50: westfriesmuseum.nl/rembrandt

Jeugd tot 16 jaar gratis

Gratis voor Museumkaarthouders, VriendenLoterij VIP-kaarthouders, Vrienden van het Westfries Museum en Leden Vereniging Rembrandt

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Volg het Westfries Museum op Facebook, Instagram en LinkedIn. Schrijf je in voor de online nieuwsbrief: westfriesmuseum.nl/nieuwsbrief

De expositie ‘Rembrandt, de fotograaf’ wordt mede mogelijk gemaakt door Imming Logistics Fine Art.

DSC01321 DSC01321
L1014636-HDR L1014636-HDR